Kategorije
Broj 1 Krik znanosti

The Model Thinker

🕒 3 min

“Svi modeli su pogrešni, ali neki su korisni.”

George Box, jedan on najznamenitijih matematičara 21. stoljeća

Znanost objašnjava svijet oko nas pomoću modela svakodnevnih pojava i fenomena. Newtonovi zakoni gibanja, Bernoullijev princip, Krebsov ciklus; sve su to modeli. No kako je prirodni svijet previše složen da bismo ga vjerodostojno opisali jednostavnim modelima, znanstvenici ga često moraju pojednostaviti. Metafora o sferičnoj kravi savršeno ilustrira taj proces:

Budući da je proizvodnja mlijeka farmi opala, farmer je odlučio potražiti pomoć na lokalnom sveučilištu. Sveučilište je oformilo multidisciplinarni tim znanstvenika, na čijem je čelo bio teorijski fizičar. Tim znanstvenika proveo je dva tjedna na farmi, pokušavajući odgonetnuti problem. Nakon povratka na sveučilište, predali su bilježnice pune podataka voditelju tima čiji je zadatak sročiti izvješće o razultatima istraživanja. Nedugo nakon završetka izvješća, voditelj tima zaputio se na farmu kako bi prenio rezultate istraživanja farmeru. Prezentirajući rezulate istraživanja, rekao je farmeru: “Imamo rješenje vašeg problema, no primjenivo je jedino u slučaju sferičnih krava u vakumu.”

Koliko je ste samo na satu fizike stavili razne stvari u vakum?

Prisjetite se ljeta koje ste proveli na Ljetnoj školi u Požegi. Neovisno o projektu na kojem ste sudjelovali, svaki projekt svodi se na dva ključna koraka: osmišljavanje pokusa kojima ste prikupili podatke te analize samih podataka. Upravo putem zadnje koraka, analize podataka, razijamo modele, koji nam zauvrat otkrivaju nova znanja o svijetu oko nas.

Unatoč tome što su svi modeli pogrešni, vještine otkrivanja model iz podatak jedna je od najkorisnijih vještina koju ćete ikad steći. Iako ne mogu objasniti svaki detalj raznih pojava, modeli su presudni pri donošenju odluke upravo zbog toga što objašnjavaju bitne dijelove svijeta oko nas. Modeli su prisutni u raznim ljudskim djelatnostima, ne samo prirodnim i tehničkim znanostima: psiholozi i sociolozi koriste ih kako bi razumjeli ljudsko ponašanje; ekonomisti i vlade koriste ih kako bi donijeli odluke i zakone; doktori ih koriste kako bi dozirali lijekove,a nogometni treneri oslanjaju se na njih kako bi pronašli najbolje igrače za svoj tim. Na kraju krajeva, najvažnije stvari koju vas učimo na Ljetnoj školi upravo je otkrivanje modela.

The Model Thinker, knjiga svjetki priznatog znanstvenika Scotta Pagea koji pručava kompleksne sustave, pokazat će vam kako vam poznavanje nekoliko korisnih model može pomoći u suočavanju sa složenošću svijeta oko nas. U knjizi, Page zagovara tzv. multi-model thinking, koji se temelji na ideju da se svaki prirodni fenomen može bolje objasniti pomoću nekoliko model, a ne samo jednog. Štoviše, Page će vam također pokazati kako svega nekolicina modela, u kombinaciji, može objasniti većinu pojava oko nas. Kako bismo postali djelotvorni mislioci, važno je razumijeti tu nekolicinu modela, kao što je važno znati kako ih primijeniti na nove situaciju. Na primjer, modeli koji objašnjvaju širenje epidemija (kao što je COVID-19), takošer objašnjavaju marketinške strategije te širenje tračeva. Ova knjiga će vas upoznati sa 25 vrsta modela koji se mogu primjeniti na razne probleme.

Objašnjavajući te modele, Page će vam pokazati kako možete bolje razumijeti situacije s kojima se često susrećete. Za mnoge od tih situacija zasiguno nikad niste ni pomislili da zaslužuju dublje razumjevanje. Knjiga će vam objasniti zašto koristimo porote na sudovima; zašto se gradovi toliko razlikuju po veličini te zašto najveći gradovi najbrže rastu; kako nastaje suradnja i zašto suradnja nužno vodi prema boljim rezultatima; zašto se pripremamo za neke malo-vjerojatne događaje (kao što su potresi), dok neke druge opasnosti ignoriramo; zašto velike donacije nikad ne rješavaju probleme, te mnoge druge. Ukoliko vas ova pitanja intrigiraju, The Model Thinker vas zasigurno neće razočarati.

Autor Sebastijan Dumančić

Računalni znanstvenik s fokusom na umjetnu inteligenciju. Podučava računala kako da sama uče i razmišljaju. Aktivni je član S3ja od 2012. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.