Kategorije
Broj 5 Vijesti

Proširivanje portfolija

🕒 4 min

Vjerovali ili ne, družimo se s vama već četiri mjeseca i donosimo vam po jednu zanimljivu priču svake nedjelje. Naše su priče započele kao dio različitih tema i kategorija, no plan nam nikada nije bio stati samo na tome. U ovim vijestima donosimo vam kratki pogled prema budućnosti – nove kategorije i nove pisce, te presjek naših prošlih i sadašnjih napora.

Pa krenimo s kratkim pregledom svega što smo napravili. Dosad ste imali priliku čitati kategorije Prezentiram alumnija, Krik znanosti, Razumijem znanost, Uradi sam, Vijesti te novododanu kategoriju u Broju 4 – Moj projekt, o kojoj ćemo detaljnije pričati nešto kasnije. Ove su kategorije osmišljene kako bismo napravili podlogu za sve što želimo pisati na blogu – s jedne strane donositi različite znanstvene priče koje nas zanimaju te s druge strane pričati s vama kako bismo razumjeli na koje je načine S3 utjecao na vaše živote.

S vama smo dosad podijelili četiri priče naših alumnija koji se nalaze u različitim stadijima akademske karijere: na prediplomskom i diplomskom studiju, doktoratu i kao voditelju grupe, te jednu priču alumne koja se opredijelila za neznanstvenu karijeru. Kako bismo upotpunili set, uskoro ćemo s vama podijeliti priče srednjoškolaca i postdoktoranada. Kao koautor tih priča uz Ivanu i Nikolinu, mogu samo podijeliti svoje oduševljenje o pričanju s nekim koga nisam dotad upoznala, a s kim dijelim S3-jevsko iskustvo ili pričanju s nekim koga poznajem, ali s kim nisam bila u kontaktu proteklih nekoliko godina. Nevjerojatno je koliko su vaše priče inspirirajuće i uzbudljive te se samo mogu zahvaliti što s nama dijelite ljubav i strast prema znanosti!

Krik znanosti je kategorija u kojoj smo željeli preporučiti neke super knjige, ukazati na nove ideje, te podijeliti linkove na podcastove ili ostale članke kako biste dobili svoju dozu znanosti. U toj kategoriji smo imali dva fenomenalna posta, jedan koji je napisala naša Laura, studentica preddiplomskog studija fizike, i drugi koji je napisao Sebastijan, naš postdoktorand strojnog učenja, ukazujući na to da nam se bilo tko može priključiti i napisati priču, neovisno o području znanosti kojim se bavi i akademskoj zrelosti.

Za mene osobno je Razumijem znanost jedna od kategorija koja zahtijeva najviše vremena, no pritom te ponajviše ispuni entuzijazmom za znanošću. Kao vaši autori, pokušavamo koristiti jednostavan jezik prilikom pisanja kako bi svatko mogao razumjeti o čemu pišemo, čak i oni koji se ne nalaze u istom znanstvenom području. Ivana je tako podijelila svoju ljubav prema imunoterapiji, Laura je pisala o teraformiranju Marsa, dok nam je Mario Borna približio veoma relevantne teme iz računalnih znanosti – praćenje kontakata i predrasude algoritama. Postoji velik broj tema o kojima bismo željeli diskutirati. Zasad se fokusiramo na one koje nas osobno najviše zanimaju, no svakako smo otvoreni prema novim idejama!

Moj favorit je kategorija Uradi sam, s obzirom da se cijela ideja bazira na razumijevanju znanstvenih koncepata kroz eskperimente napravljene kod kuće. Smatram da smo u našem malom katalogu lava lampe, ciklonima na mjerhurićima i virtualnoj Galtonovoj ploči započeli sa zanimljivim temama. Uzmimo stoga trenutak vremena da se zahvalimo Ivani, Lauri i Mariju Borni na kreiranju tih radionica.

Mislim da ste dosad već stekli poprilično dobar dojam o tome koliko sam osobno entuzijastična oko svih ovih tema, no voljela bih znati dijelite li i vi moju strast. Pomognite mi u tome i recite – čitate li nas, uživate li u našim postovima, te biste li voljeli vidjeti neke promjene? Ako je vaš odgovor na bilo koje od ovih pitanja da, molim vas da ispunite našu kratku (2 min) anonimnu anketu ovdje.

Dok se vi fokusirate na to, željela bih vam detaljnije predstaviti našu najnoviju kategoriju – Moj projekt. Ukratko, ovo je jedna od kategorija čijem smo se razvoju nadali u prvim mjesecima, a kojoj je cilj prepustiti kormilo alumnijima kako bi oni podijelili svoje znanstvene priče. Mi, EVO Urednički tim, započeli smo ovaj blog pišući naše male znanstvene priče, no željeli bismo uključiti čitavu mrežu alumnija kako bismo pronašli one koji nam se žele pridružiti. Pritom je Matija bio odličan početak, s obzirom da je nedavno završio svoj doktorat te uz to ima dugogodišnju S3 prošlost kroz koju je potvrdio da zna kako približiti temu svakoj publici. Osobno moram priznati da se veselim čitanju vaših znanstvenih priča, a ukoliko biste željeli pisati, javite nam se!

Uz tu kategoriju, u procesu smo uspostavljanja kategorije Studiranje u inozemstvu, u kojoj će vas Nikola, naš najnoviji član tima, voditi na putu prema najboljim sveučilištima svijeta. Kategorija će biti organizirana u postove poput prijave, intervjui, itd., fokusirajući se trenutno na nekoliko zemalja svijeta. Mislim da možete zamisliti koliko je ovaj posao ogroman s obzirom da zahtijeva detaljno istraživanje, tako da bismo htjeli zatražiti vašu pomoć!

Studirate li trenutno u inozemstvu? Ili ste dobro upoznati sa sustavom prijava na sveučilišta u vašoj državi? I pritom je ta zemlja jedna od idućih: SAD, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Švedska, Njemačka, Švicarska, Austrija, Finska ili Danska? Ili pak imate zanimljivo iskustvo vezano za studiranje u nekoj drugoj zemlji? Ukoliko je vaš odgovor da, molimo vas da nam se javite i sudjelujete u našem istraživanju, koje će pomoći idućim generacijama studenata.

S ovime završavamo ovaj kratki pregled, u nadi da će nadolazeći mjeseci donijeti dodatne kategorije i nove zanimljive priče. Čitajte nas i dalje, pitajte nas pitanja ili nam se jednostavno pridružite na ovom fenomenalnom putu donošenja znanosti svakome.

Autor Petra Gerber

Računalna biologinja s fokusom na podatke pojedinačnih stanica. Entuzijastica društvenih igara i pričanja s našim alumnijima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.