Kategorije
Broj 1 Razumjeti znanost

Kakvog smisla ima praćenje kontakata koje čuva privatnost?

🕒 4 min

Znam da vam je svima dosta priče o koronavirusu, ali poslušajte me: ovo su odlične vijesti. Novi update za iOS i Android uveo je praćenje kontakata za koronavirus.

Radi se o genijalnom načinu rješavanja jednom od najaktualnijih problema današnjice na način koji je učinkovit i čuva privatnost. Praćenje kontakata u iOS-u i Androidu radi na način koji omogućava epidemiolozima da obavijeste ljude kada su vjerojatno bili izloženi SARS-CoV-2 virusu i uputiti ih u samoizolaciju bez da itko zna s kime ste bili, što ste radili i gdje.

Ako to zvuči predobro da bi bilo istinito, pripremite se za malo računarstva.

Prvo, recimo par riječi o tome što je praćenje kontakata: kad netko bude zaražen virusom koji uzrokuje epidemiju, epidemiolozi prikupljaju podatke o kretanjima te osobe. To se obično radi(lo) kroz intervjue, ali intervjui imaju nekoliko problema kad pokušavate zaustaviti (ili barem usporiti) jako zarazan patogen: uzimaju puno vremena i koštaju poprilično, ali bitnije od toga, oslanjaju se na pacijentovu mogućnost da se prisjeti svojih susreta s drugim ljudima. Ako je pacijent bio u vlaku, recimo, nitko ne može znati tko su bili ljudi oko njega.

Da bi doskočili ovom problemu, epidemiolozi i vlade su se okrenule računarcima kako bi našli rješenje – koje se sada implementira diljem svijeta.

No, da biste znali kako smo došli ovdje, morate znati gdje smo počeli.

Praćenje kontakata kao postavka u iOS-u 13.5

Od ožujka postoje mnogobrojni i rašireni pokušaji vladajućih da implementiraju praćenje kontakata na velikoj skali koristeći mobilne telefone ljudi. U Hrvatskoj, koju koristim za primjer ovdje, iako su se raspravljale slične mjere diljem svijeta, Vlada je predložila praćenje povijesti lokacije građana kako bi se omogućilo praćenje kontakata, ali nakon značajnih negativnih reakcija javnosti, predložili su praćenje jesu li građani s obveznom samoizolacijom prekršili izrečenu mjeru.

Stoga, u nadi da pomognu vladama i epidemiolozima u implementaciji praćenja kontakata na velikoj skali, znanstvenici iz Googlea i Applea razvili su alat kojeg zovu Privacy-Preserving Contact Tracing (Praćenje kontakta koje čuva privatnost, op. a), koji je bio dio ažuriranja iOS 13.5 i Google Play Usluga na Androidu, inspiriran radom sveučilišnih znanstvenika na DP3T projektu. Evo kako radi.

Kad imate svoj mobitel sa sobom, vaš mobitel generira Privremeni ključ izloženosti svako toliko. Generira se nasumično i koristi u generiranju Izmjenjujućeg identifikatora blizine kad vaš mobitel promijeni svoju Bluetooth MAC adresu (razmišljajte o njoj kao IP adresi, ali za Bluetooth), koji se šalje zajedno s enkriptiranim metapodacima o osobi, koji mogu biti dekriptirani samo ako se osoba zarazi.

To znači da vaš mobitel redovno šalje niz nasumičnih brojeva – nevezanih uz vaš identitet – uz još neke informacije o vama. Ti nasumični brojevi mijenjaju se svakih 10 do 20 minuta, pa ne postoji način da se prati gdje ste bili.

Vaš mobitel također pamti sve brojeve koje je poslao u posljednjih 14 dana (ili eventualno par dana više). Ako biste bili zaraženi, doktor bi vam mogao dati kod kojeg biste unijeli u svoj mobitel, a pomoću kojega biste sve te nasumične brojeve uploadali u središnju bazu podataka.

U međuvremenu, vaš telefon pamti sve te COVID-19 brojeve koje je susreo – i ako nađe poklapanje u bazi (tj, ako ste imali susret s nekime tko je imao pozitivan test na koronavirus), pošalje obavijest i kaže vam o tome i što činiti dalje, ovisno o uputama nadležnih tijela.

Opisani nizovi brojeva koje vaš telefon šalje nemaju statičkih ili nenasumičnih komponenti, pa se ne mogu koristiti da bi vas se na ikoji način pratilo (čak ni ne koriste vašu lokaciju) – ali mogu se koristiti kako bi se saznalo tko se zarazio ako je bio sa zaraženim. Ako niste zaraženi, ti brojevi ne znače ništa i obrišu se nakon dva tjedna.

Pojednostavljujem ovdje: možete naći cijelu specifikaciju na Appleovim i Googleovim stranicama (ili DP3T specifikaciju na GitHubu) i izuzetno je zanimljivo štivo ako vas zanima kriptografija – svakako je sigurnije od ovog pojednostavljenog objašnjenja. (Primjerice, ako biste bili pozitivni, vaš telefon će zapravo spremiti u bazu Privremene ključeve izloženosti i njihova vremena ispravnosti, a iz njih će se regenirati svi vaši nasumični identifikatori za lokalno uspoređivanje) 

Ovo je genijalan način za usporavanje ove epidemije (i svih budućih), a istovremeno štiti vašu privatnost u vrijeme kad se čini da za to ima malo interesa. U svakom slučaju, ovo je iznimno postignuće znanstvenika u Appleu, Googleu i na sveučilištima te bismo im trebali čestitati.

Slažete se? Koji su mogući nedostaci ovog pristupa? Je li uistinu toliko dobar? Ostavite komentar ispod i recite nam što mislite.

Autor Mario Borna Mjertan

Mario Borna Mjertan je student matematike na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Voditelj projekta Znanstvenik u meni! Aktivno sudjeluje u popularizaciji znanosti kroz ZUM, S3++ i druge projekte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.