Kategorije
Broj 7 Studiranje u inozemstvu

Upisi na njemačke fakultete

🕒 3 min

Razmišljate o studiranju u Njemačkoj? Super, jer u ovom članku govorit ćemo o cijelom procesu upisa na njemačke fakultete i sveučilišta.

U ovom priručniku pisat ću iz iskustava Bjorna Rambija, međunarodnog studenta iz Albanije koji sad studira na LMU München.

Fokusirat ću se na preddiplomske (“bachelor’s”) studije, a promatrat ćemo upise iz perspektive studenta koji je akademski usmjeren.

Intro

Relativno je jednostavno prijaviti se na njemačke fakultete. Neki fakulteti koriste Uni-Assist sustav, koji je na engleskom, za međunarodne upise. Ako fakultet na koji se prijavljujete ne koristi Uni-Assist, vjerojatno ćete trebati znati njemački jezik. Njemački fakulteti nemaju zajednički sustav upisa, pa tretirajte ovaj priručnik kao uvod u upise te sami istražite i kontaktirajte sveučilišta koja vas zanimaju.

Postoji više od 100 preddiplomskih programa na engleskom jeziku, ali je skoro nemoguće studirati preddiplomski u Njemačkoj bez nekog znanja (i diplome) iz njemačkog jezika, čak i ako se prijavljujete na program na engleskom.

Koristit ću riječ fakultet za akademske institucije koje nude preddiplomske studije, uključujući “Universität”, “Hochschule” i “Fachhochschule”.

Standardizirani testovi

Najčešći test je TestAS (Test für Ausländische Studierende ili Test za strane studente), koji se sastoji od Core Testa i jednog Subject-Specific Test Modulea. Core Test je otrpilike IQ test, a uključuje jednostavne matematičke zadatke, pronalaženje odnosa, dovršavanje uzoraka i nastavljanje numeričkih nizova. Taj dio taje 110 minuta.

Postoje četiri različita Subject-Specific Test Modulea:

  • Engineering
  • Economics
  • Humanities, Cultural Studies and Social Sciences
  • Mathematics, Computer Science and Natural Sciences

Oni traju od 145 do 150 minuta.

TestAS se drži na određene testne datume, i to u specifičnim testnim centrima. Možete ga položiti na engleskom ili njemačkom jeziku. Možete se registrirati samo na jedan Subject-Specific Test Module, a pišete ga 30 minuta nakon Core Testa. Pišu se kemijskom.

TestAS je rijetko obvezan, ali može biti dobar dodatak na prijavu (ako imate dobar rezultat, naravno).

Sustav bodovanja prikazuje i broj bodova i centil, što znači da ćete znati kako ste napisali u usporedbi s drugim polaznicima. Na primjer, ako ste 94. centil, to znači da vam je rezultat bolji ili jednak rezultatima 94% polaznika.

Za njemački jezik najpopularniji su testovi TestDaf, Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang (DSH) i Goethe Zertifikat.

Prijave

Prijave se generalno događaju krajem drugog polugodišta zadnje godine srednje škole, a neke su čak na ljeto nakon zadnje godine, no rokovi ovise o fakultetu.

Fakulteti zahtijevaju ove dokumente:

  • životopis
  • kopija dokumenata spomenutih u životopisu
  • motivacijsko pismo
  • svjedodžbe
  • ispunjeni formular za prijavu
  • jezična diploma
  • srednjoškolska diploma
  • kopija putovnice

Nekim fakultetima ih šaljete poštom, a drugima online platformama (kao što je Uni-Assist).

Stipendije

Ne postoje mnoge stipendije za preddiplomske studente koje daju specifični fakulteti. Svaka stipendija ima svoj proces prijave, od kojih neke možete pronaći na ScholarshipsAds, DAAD i The Deutschlandstipendium.

Troškovi

Upisi na njemačke fakultete ne moraju biti skupi, ali zahtijevaju veliku razinu financijske stabilnosti. Da biste dobili vizu (koja je obvezna), morate imati oko 10000€ u banci i to dokazati. Taj novac nije za plaćanje obrazovanja, nego za svakodnevne troškove. Još uvijek je vaš novac, samo ga morate imati u banci prije početka akademske godine tako da država zna da nećete živjeti ispod mosta.

Uni-Assist naplaćuje 75€ za prvu prijavu i 30€ za svaku ostalu.

Postoje još i birokracijski troškovi, poput poštarine, notarizacije i sličnih troškova.

Gruba procjena sveukupnih troškova prijava je 100€ po fakultetu.

Trošak studiranja u Njemačkoj varira ovisno o mnogim stvarima, uključujući studijski program, smještaj i lokaciju. Troškovi života mogu biti od 500€ do 1000€ mjesečno, a godišnji troškovi fakulteta mogu biti sve od 0€ do više desetaka tisuća eura. Evo stranica s još informacija o troškovima života.

Što sad?

Evo dobrih resursa za dalje:

Sretno!

Puno hvala Bjornu na pomoći.

Jesam li nešto zaboravio? Imate li drukčija iskustva? Imate li pitanja? Slobodno ostavite komentar.

Autor Nikola Jurković

Nikola je entuzijast futurizma, "making"-a i filozofije. Provodi većinu vremena razmišljajući ili čitajući, i stravstven je u vezi popularizacije kritičkog razmišljanja i znanosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.