Kategorije
Broj 10 Vijesti

S3(++) 2021

🕒 5 min

Koautor: Mario Zelić

Dragi svi, okupili smo se danas kako bismo združili Ljetnu školu znanosti i Internet u jednoj posebnoj zajednici. Zbog trenutnih okolnosti, koje onemogućuju održavanje Ljetne škole na dosadašnji način, ove godine trebali smo evoulirati i prilagoditi se. Ljetna škola će se održati, ali u malo drukčijem obliku. U ovom postu donosimo vam detaljan opis kako smo zamislili ovogodišnju Ljetnu školu znanosti (kao i što sve trebate napraviti kako biste se pridružili).

Osnovne informacije

Ako ste kojim slučajem završili ovdje još sasvim neupoznati s S3-jem, ukratko: Ljetna škola znanosti međunarodna je ljetna radionica koju organizira Društvo za edukaciju van okvira. Dosad se održavala u Požegi, podijeljena na dva kampa:

  • S3, kamp za učenike koji su završili 1. ili 2. razred srednje škole (ili ekvivalentnu razinu u drugim oblicima obrazovanja; obično učenici od 15 ili 16 godina)
  • S3++, kamp za učenike koji su završili 3. ili 4. razred srednje škole (ili ekvivalentnu razinu u drugim oblicima obrazovanja; obično učenici od 17 ili 18 godina)

Svaki kamp trajat će 10 dana, a datumi održavanja su:

  • S3 2021: 25. srpnja – 4. kolovoza
  • S3++ 2021: 5. kolovoza – 15. kolovoza

Proces prijave

Ovogodišnji proces prijave isti je kao i prošlih godina, s obzirom da je uvijek održavan na daljinu zbog međunarodne prirode kampa. Svatko tko se želi prijaviti mora odraditi dva koraka prijave: prijavnica + motivacijsko pismo te intervju.

Prijavnica je prvi korak prema prijavljivanju na Ljetnu školu. Omogućuje nam da saznamo neke nužn o potrebne osobne informacije, ali i da vas pitamo o vašim prošlim iskustvima na ljetnim kampovima i sličnim programima, o dosadašnjem obrazovanju i o preferencama po pitanju ovogodišnjih projekata. Također trebate napisati i motivacijsko pismo. Nama koristi kako bismo vas bolje upoznali – u njemu nam opisujete svoje znanstvene interese, planove za budućnost, bilo kakve misli ili ideje koje smatrate bitnima – sve svojim riječima, puno dublje nego što biste mogli ispunjavanjem formulara. Ne očekujemo od vas prijašnje istraživačko iskustvo, kao ni medalje s natjecanja u znanju ili bilo što tog tipa. Zapravo, čak pri odabiru dajemo prednost onima koji nisu prethodno sudjelovali u programima sličnima našem.

Idući je dio prijave intervju, koji će se održati preko Skypea. Nekad nakon zatvaranja prijava razgovarat ćete s organizatorima svog izabranog kampa o širokom rasponu (ne nužno znanstvenih) tema. Tako će oni moći prcijeniti vaše znanje engleskog jezika i popričati s vama o onome što ste pisali u motivacijskom pismu. Završnu odluku primit ćete nakon što završimo sa svim intervjuima zajedno sa svim potrebnim uputama oko početka Ljetne škole – uključujući i koje programe trebate instalirati kako biste bili spremni za Ljetnu školu znanosti!

Struktura Ljetne škole znanosti 2021.

Svaki dan radit ćete nekoliko sati na svojim projektima. Dosad je bilo uobičajeno na projektu raditi oko 8 sati, no ove godine ciljamo na 4 do 6 sati dnevno. Nakon toga slijedi nekoliko sati društvenih aktivnosti i znanstvenih predavanja. Ove godine želimo imati široki raspon društvenih aktivnosti koje omogućuju da se svatko može zabavljati, upoznati nove ljude i uživati, kako bismo se maksimalno približili onome što inače očekujemo od Ljetne škole znanosti.

Za vrijeme kampa, sudionici će trebati održati dvije prezentacije, među nama poznatije pod nazivima Brifing i Završna prezentacija. Brifing se održava na 4. dan kampa, a zadaća sudionika jest u kratkoj prezentaciji pokazati da razumiju što su dotad naučili i što slijedi. Dobra je prilika za sažimanje svega što se do tad radilo na projektu, što čini cijeli projekt preglednijim i za sudionike i za njihovu publiku. Završna prezentacija održava se na zadnji dan kampa. Svojevrsna je završnica Ljetne škole – sudionici u 10-15 minuta pokazuju što su sve radili, naučili i saznali za vrijeme projekta. Reći će nam kako su im eksperimenti prošli, što su mogli bolje napraviti i hoće li nastaviti raditi na svom projektu nakon završetka Ljetne škole znanosti.

Društvene aktivnosti i znanstvena predavanja

Ove godine želimo održati što više različitih društvenih aktivnosti za vrijeme kojih možete provesti vrijeme s drugim sudionicima i voditeljima projekata, ali jednako tako i predavačima i organizatorima. Nećemo vam još reći što imamo sve isplanirano – nije zabavno sve znati unaprijed, nešto bi ipak trebalo ostati samo za sudionike!

Svake godine bismo nekoliko poznatih znanstvenika fizički ugostili u Požegi kako bi nam održali predavanje. Obično bi se također zadržali da vide što se radi na kojim projektima i sudjelovali u društvenim aktivnostima. Smatramo da je to jako bitan dio Ljetne škole – omogućuje vam da se uvjerite da su znanstvenici stvarne osobe, a ne hodajuće enciklopedije. Zato će nam se ove godine isto pridružiti nekoliko predavača, kojima ćete moći bez problema postaviti sva pitanja koja vas zanimaju.

Naravno, ne brinite se, bit će i potpuno slobodnog vremena kad ćete se moći (sasvim neobvezano) družiti s ostalim sudionicima.

Tehnički detalji

Ove smo godine odlučili održati Ljetnu školu znanosti na platformi Discord. Odlučili smo ga koristiti jer je jako popularna i široko korištena platforma, ali također vrlo pouzdana, optimizirana, ležerna i prilagodljiva. Daje nam potpunu slobodu da je napravimo upravo onakvom kakva nam je potrebna za Ljetnu školu. Kada budete primljeni, dodat ćemo vas na prilagođeni server, koji će zamijeniti standardno gimnazijsko okruženje u kojem smo se nalazili.


Naravno, ovo je samo početak! Sve ostale informacije postupno će se pojavljivati na našoj web stranici i društvenim mrežama – za početak, možete se veseliti opisima projekata koje smo pripremili za vas. Naravno, prijave su otvorene do 1. lipnja, pa vas ovim putem otvoreno pozivamo da nam se ove godine pridružite na još jednoj S3 avanturi!

Autor Laura Busak

Laura je studentica fizike s velikom ljubavi za sve povezano sa svemirom. Voli svirati i slušati glazbu, čitati, promišljati i općenito raditi što god joj padne na pamet, nerijetko do bar 2 ujutro.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.