Kategorije
Broj 1 Uradi sam

Uradi sam: Lava lampa

🕒 2 min

Jeste li ikad vidjeli lava lampu? Iako se mogu činiti kompliciranim, princip na kojem rade je vrlo jednostavan. Kao i sve ostalo u znanosti 😉

Ovdje ćemo detaljno objasniti kako napraviti lava lampu koristeći uobičajene stvari koje možete pronaći u gotovo svakoj kuhinji.

Za eksperiment je korišteno:

  1. 300 ml čaša za vino
  2. 200 ml biljnog ulja
  3. 50 ml vode
  4. Jestiva boja za hranu
  5. Šumeće tablete (npr. Vitamin C)

Ovaj se eksperiment može izvesti u nekoliko jednostavnih koraka:

This image has an empty alt attribute; its file name is image-6.png

1. Čašu napunite uljem. Ovisno o dimenzijama čaše, vodite računa da ulje zauzme oko 2/3 čaše. Ako vam je lakše, možete uzeti šalicu jogurta od 200 ml i napuniti je do vrha. To je volumen koji će vam trebati.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-7.png

2. Zatim dodajte vodu. Ovisno o dimenzijama čaše, dodajte dovoljno vode da se tableta otopi. Ne brinite ako su se stvorili mjehurići. Slično kao i kod ulja, možete pola vode šalice jogurta napuniti vodom.

Nakon što dodate vodu u ulje, možete vidjeti da se ove dvije tekućine ne miješaju. Glavni razlog je različita polarnost molekula. Molekule ulja imaju duge nepolarne lance ugljikovodika. Suprotno tome, molekula vode je polarna zbog svog savijenog molekularnog oblika, što uzrokuje nejednaku raspodjelu elektrona. Jedan kraj molekule ima više elektrona od drugog, što čini jednu stranu negativnijom u odnosu na drugu. Zbog tih razlika, molekule vode i ulja ne mogu uspostaviti molekularne interakcije i miješati se.

Nadalje, primijetili ste kako ulje uvijek ostaje na vrhu vode. To je zbog različitih gustoća. Ulje u ovom slučaju ima manju gustoću od vode.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-8.png

3. Dodajte nekoliko jestive boje za hranu. Iz istog razloga zašto se voda ne miješa s uljem, neće se miješati ni jestiva boja.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-4.png

4. Na kraju, ubacite jednu šumeću tabletu u čašu.

Tableta se uglavnom sastoji od dvije komponente: limunske kiseline i sode bikarbone. Kad je tableta u čvrstom stanju, ovo dvije ne može reagirati jer se molekule ne kreću. Jednom kada se u vodi molekule počnu kretati, tada se događa reakcija: kiselina donira vodikove ione bazi, koja je akceptor vodikovih iona. Kao nusproizvod, oslobađa se plin. Brzina ispuštanja plina ukazuje na brzinu reakcije.

Nakon što dodate tabletu, primijetite kako ona doazi u kemijsku reakciju s uljem. Jednom kada dospije u vodu, počinje stvarati mjehuriće, koji je u stvari oslobođeni ugljikov dioksid. Gustoća tih mjehurića niža je od vode i ulja stoga plin odlazi sve to vrha čaše. Međutim, molekule ugljikovog dioksida, putujući do vrha, “zarobe” poneke molekule vode. Nakon što mjehurići dosegnu vrh, oni se pomiješaju sa zrakom, ostavljajući kapljice vode u ulju. Kao što smo već rekli, zbog različitih svojstava vode i ulja, voda tone na dno, stvarajući efekt lava lampe.

Jeste li pokušali napraviti svoju vlastitu svjetiljku? Javite nam vam je uspjelo i podijelite s nama vlastita zapažanja, svoje fotografije ili videozapise.

Izazov? Postoji puno uvjeta koje možete promijeniti u eksperimentu. Na primjer, pokušajte napraviti svjetiljku s različitim temperaturama vode. Ili, pokušajte obrnuti redoslijed dodavanja sastojaka. Javite nam što ste doznali!

Je li vam se svidio naš prvi uradi sam? Želite li vidjeti više ili imate vlastiti prijedlog? Recite nam komentarima!

Autor Ivana Osredek

Ivana je studentica genetike s velikim interesom za računalnu biologiju i analizu velike količine podataka. Slobodno vrijeme provodi na planinskom trčanju i treninzima za maraton.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.