Kategorije
Broj 2 Vijesti

Pogled na finale ZUM-a

🕒 2 min

Iako smo morali otkazati Ljetnu školu ove godine, nismo ljenčarili. Zapravo, lipanj je bio bogat događajima za nas u EVO-u.

Pored pokretanja ovog bloga i našeg alumni newslettera, finale našeg natjecanja u komunikaciji znanosti, Znanstvenik u meni, održano je u Infinumovim uredima u Zagrebu 13. lipnja. Zvuči zanimljivo?


U slučaju da niste upoznati s time što je Znanstvenik u meni, evo brz pregled. ZUM je jedan od novijih EVO projekata i dio je našeg kolaborativnog projekta s Educateamom, Together for Knowledge Inicijative. Učenici srednjih škola u Hrvatskoj natječu se u komunikaciji znanosti snimanjem videa o znanstvenim temama do 4 minute duljine, nakon čega se najbolji od njih natječu pred publikom uživo.

Znanstvenik u meni je jako dobar projekt jer pruža učenicima nesvakidašnje metode rada i to na najvišoj mogućoj razini, a meni kao mentoru omogućava promišljanje raznih strategija učenja te raznih metoda prezentiranja stečenog znanja. Također, promatrajući radove drugih učenika, a pogotovo onih najboljih, dodatno se usavršavamo – kako naši učenici, tako i mi mentori.

Frane Šalković, mentor

Iako smo u planirali održati fnale u ožujku, nema potrebe govoriti da smo morali odgoditi. Stoga, kad smo se konačno našli – stvarno je bio šou.

U finalu je devet projekata (svaki ima jedan ili dva učenika) prezentiralo znanstvenu temu ispred četveročlanog žirija koji se sastojao od Branimira Bertoše, Sofije Ane Blažević, Ivice Smolića i mene, dok su spektakularni volonteri iz Inicijative i EVO-a brinuli da sve prođe glatko. Mario Zelić iz EVO-a držao je govor o važnosti komunikacije znanosti.

Iskreno, bio je težak zadatak izabrati najbolje. Bilo je nekih glazbenih izvedbi, vrlo čudnovati izbori rekvizita (kokice su valjan rekvizit) i previše punova naših voditelja, što je dovelo do jako zabavnog događaja.

Spavanje”, projekt Tanje Bertalanić i Filipa Gajića iz Zagreba, pod mentorstvom Janje Aničić Dukić, osvojio je prvo mjesto. Tanja i Filip govorili su o tome što se događa u našim tijelima dok spavamo, ali i o razlozima zašto je važno spavati. Uz plesnu točku, naravno. Filip i Tanja osvojili su Lenovo laptop i poklon pakete.

Filip Gajić preuzima nagradu za Spavanje

Drugo mjesto osvojio je rad “Transfuzija i darivanje krvi”, projekt Lucije Ćavar iz Zagreba, pod mentorstvom Katarine Medić. Lucija je govorila o krvi i njenoj važnosti za ljudsko tijelo, ilustrirajući kompatibilnost krvnih grupa vlastitim rekvizitima i osvajajući dva Xiaomi Mi Banda 4 i poklon pakete.

“Kalendar”, projekt Tibora Birka i Filipa Crnoje iz Zagreba, pod mentorstvom Milene Ćulav Markičević, osvojio je treće mjesto. Tibor i Filip govorili su o povijesti kalendara i kalendarskih izračuna. Osvojili su Canon pisač i poklon pakete.

Uz odlične izvedbe i nevjerojatan znanstveni trud svih natjecatelja, završnica je bila uistinu spektakularna. Možete pogledati slike na Google fotografijama ili snimku finala na YouTubeu.

Ako vam ovo zvuči zanimljivo, pogotovo ako ste razočarani ograničenjem na Hrvatsku, pratite naše najave 🙂

Autor Mario Borna Mjertan

Mario Borna Mjertan je student matematike na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Voditelj projekta Znanstvenik u meni! Aktivno sudjeluje u popularizaciji znanosti kroz ZUM, S3++ i druge projekte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.