Kategorije
Broj 7 Studiranje u inozemstvu

Upisi na belgijske fakultete

🕒 2 min

Razmišljate o studiranju u Belgiji? Super, jer u ovom članku govorit ćemo o cijelom procesu upisa na belgijske fakultete i sveučilišta.

U ovom priručniku pisat ću iz iskustava Karoline, međunarodne studentice iz Litve.

Fokusirat ću se na preddiplomske (“bachelor’s”) studije, a promatrat ćemo upise iz perspektive studenta koji je akademski usmjeren.

Zašto studirati u Belgiji?

Belgija nudi odlične prilike za networking i programe na njemačkom, francuskom, nizozemskom i engleskom jeziku (mi ćemo se usredotočiti na engleski). Lokacija te administrativna i ekonomska važnost Belgije osiguravaju da za studente posvuda ima prilika.

Imajući na umu odlično obrazovanje i kvalitetu života, troškovi života i studiranja jako su niski. Belgija je multikulturalno središte – otprilike svaki šesti student nije iz Belgije.

Uvod

Upisi na belgijske fakultete idu kroz portale specifičnih fakulteta te se mogu odraditi na engleskom jeziku. Nemaju zajednički sustav za upise pa smatrajte ovaj priručnik uvodom, a onda sami istražite i kontaktirajte fakultete koji vas zanimaju.

Ako razmišljate o studiranju u Belgiji, onda vjerojatno imate na vidiku KU Leuven, najprestižniji belgijski fakultet. Nudi 5 programa na engleskom jeziku: Theology and Religious Studies, Philosophy, Business Engineering, Business Administration i Engineering.

Ako su upisi na bazi “rolling admission”, što znači da traju dok se ne popune sva mjesta (što vrijedi za KU Leuven), onda je najbolje prijaviti se što prije.

Koristit ću riječ fakultet za akademske institucije koje nude preddiplomske programe.

Standardizirani testovi

Ovisno o fakultetu, neki prihvaćaju GMAT, SAT, ACT ili GRE rezultate, a neki mogu zahtijevati jedan ili više njih. Provjerite to na stranici programa na koji se prijavljujete.

Ako ćete pisati ACT ili SAT, bacite pogled na naš priručnik za upise na američke fakultete, gdje možete pročitati o testovima i pripremama za njih.

Također ćete vjerojatno trebati pisati test iz engleskog jezika, vjerojatno TOEFL, IELTS ili Cambridge English. Imajte na umu koji su minimalni rezultati za studij.

Prijave

 Prijave generalno počinju malo nakon Nove godine (u zadnjoj godini srednje škole) i traju do lipnja ili dok se ne popune sva mjesta. Fakulteti imaju svoje portale za prijave gdje možete prenositi dokumente i ispunjavati podatke.

Ako vam dokumenti nisu na danskom, francuskom, njemačkom ili engleskom jeziku, morat će ih certificirati institucija koja vam ih je dala i morat ćete platiti službeni prijevod.

Potrebni dokumenti su:

  • Akademske diplome i svjedodžbe uz prijevode
  • Certifikat za engleski jezik
  • Dokaz plaćanja troškova prijave
  • Putovnica
  • Motivacijsko pismo
  • Životopis
  • Rezultati testova (za neke programe)
  • Pisma preporuke (za neke programe)

Svi dokumenti se prenose preko portala za prijave, gdje ćete naposljetku dobiti i rezultate.

Stipendije

U trenutku pisanja ovog članka nije lako pronaći stipendije za preddiplomske programe u Belgiji, ali nemojte da vas to rastuži jer je studiranje u Belgiji relativno jeftino.

Troškovi

Studij na KU Leuvenu, na primjer, košta oko 1000€ godišnje, a životni troškovi (što otprilike uključuje sve druge troškove) mogu biti u rasponu od 650€ do 1150€ mjesečno (ovisno želite li imati sami svoj smještaj i koliko često jedete vani). Generalno fakulteti nisu skuplji od toga ako ste iz EU, ali mogu biti dosta skuplji ako niste EU državljanin.

Što sad?

Evo dobrih resursa za dalje:

  • Udruga hrvatskih studenata u inozemstvu, koji nam pomažu s ovim serijalom priručnika. Imaju stranicu i YouTube kanal.

Sretno!

Jesam li nešto zaboravio? Imate li drukčija iskustva? Imate li pitanja? Slobodno ostavite komentar.

Autor Nikola Jurković

Nikola je entuzijast futurizma, "making"-a i filozofije. Provodi većinu vremena razmišljajući ili čitajući, i stravstven je u vezi popularizacije kritičkog razmišljanja i znanosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.