Kategorije
Broj 7 Studiranje u inozemstvu

Upisi na fakultete u Ujedinjenom Kraljevstvu

🕒 4 min

Razmišljate o studiranju u Ujedinjenom Kraljevstvu? Super, jer u ovom članku govorit ćemo o cijelom procesu upisa na fakultete i sveučilišta Ujedinjenog Kraljevstva.

U ovom priručniku pisat ću iz iskustava Lajosa, međunarodnog studenta iz Mađarske, i Janka, međunarodnog studenta iz Hrvatske.

Fokusirat ću se na preddiplomske (bachelor’s) studije, a promatrat ćemo upise iz perspektive studenta koji je akademski usmjeren.

Koristit ću riječ fakultet za akademske institucije koje nude preddiplomske studije.

Zašto studirati u UK?

Prednosti Ujedinjenog Kraljevstva su jako slične američkim. Njihova sveučilišta konzistentno zauzimaju nekoliko mjesta među najboljih 20 na svijetu.

UK također stavlja velik naglasak na multikulturalizam, a ima najviše međunarodnih studenata u Europi. Cijene nekih sveučilišta mogu biti visoke, ali s dobrom stipendijom i poslom sa strane možete jako umanjiti financijski stres.

Naglasak na internshipove i prisutnost mnogih tehnoloških divova u UK može vam dati jako dobar uvod u zaposlenje i pomaže stvoriti impresivan CV.

Uvod

Upisi na fakultete u Ujedinjenom Kraljevstvu idu kroz web-stranicu UCAS, ali postoje pojedinosti ovisno o fakultetu i studijskom programu na koji se prijavljujete. Duboko istražite detalje programa koji vas interesiraju (ali budite strpljivi, neke web-stranice fakulteta teško je navigirati).

Proces upisa na fakultete Ujedinjenog Kraljevstva ističe se jer većinom ima intervjue u kojima se ispituje znanje, a odvijaju se uživo. Tijekom tih intervjua morate rješavati relativno teške probleme i matematika je fokusirana na integracije i derivacije.

Upisi se događaju generalno između 10. i 3. mjeseca u zadnjoj godini srednje škole, ali rokovi variraju ovisno o programu i fakultetu.

Standardizirani testovi

Mnogi fakulteti imaju svoje obvezne testove, najčešće iz matematike i prirodnih znanosti. Na primjer, Imperial College London zahtijeva Mathematics Admissions Test za neke programe, Cambridge zahtijeva Natural Sciences Admissions Assessment za programe Natural Sciences i Veterinary Sciences i sl. Ti se testovi generalno drže na unaprijed određene testne datume pa imajte to na umu.

Također ćete trebati položiti test iz engleskog jezika. Najčešće su to TOEFL, IELTS ili Cambridge English testovi.

Neki fakulteti prihvaćaju SAT ili ACT testove, o kojima možete pročitati u našem članku o upisima na američke fakultete.

Prijave

Možete se prijaviti na maksimalno pet programa preko UCAS-a. Ne postoji preferirani redoslijed tijekom upisa i fakulteti neće znati gdje ste se sve prijavili.

Ne možete se iste godine prijaviti na Oxford i Cambridge. Oxford i Cambridge žele moći intervjuirati većinu prijavljenih, pa su zato uveli to pravilo. Možete na to gledati iz ove perspektive: na taj način imate veću šansu pokazati jednom sveučilištu svoje sposobnosti u interjvuu, umjesto da vas oba odbiju bez intervjua.

Obični rok za slanje prijava je 15. listopada ako se prijavljujete na medicinske, zubarske ili veterinarske programe, ili ako se prijavljujete na Oxford ili Cambridge, i 15. siječnja za većinu drugih prijava. Neki fakulteti nude i rolling admissions, što znači da prijave traju dok se ne popune slobodna mjesta.

Slično američkom sustavu upisa, neki fakulteti nude Early Decision ili Early Action krugove upisa. U Early Action krugu upisa sve se događa mjesec ili dva ranije od uobičajenog. Slični su, samo što se kroz Early Decision može prijaviti samo na jedan fakultet te je on binding, što znači da ćete morati studirati na tom fakultetu ako vas primi.

Kroz UCAS portal slat ćete im osobne i obiteljske informacije, financijske informacije, povijest zapošljavanja i tzv. personal statement.

Personal statement je ukratko dokument u kojemu pišete zašto ste dobar odabir fakultetu na koji se prijavljujete. Sličan je motivacijskom pismu, a u njemu između ostalog navodite svoje vještine, iskustva, zašto se prijavljujete na fakultet, i postignuća. Važan je dio prijave iz kojeg fakulteti dobivaju uvid u to kakvav biste bili student. Pogledajte ovaj UCAS-ov video za savjete oko pisanja personal statementa.

Stipendije

Dobiti stipendiju iz fakulteta Ujedinjenom Kraljevstvu nije jako komplicirano, ali proces ovisi fakultetu na koji se prijavljujete. Najbolje je poslati email fakultetu koji vas zanima pa da vam sami objasne svoj proces. Osim stipendija, popularni su studentski krediti. Zbog Brexita budući studenti iz EU više se ne mogu prijavljivati za nacionalnu financijsku pomoć, nego se trebaju oslanjati na financijsku pomoć od sveučilišta i kolegija unutar sveučilišta.

Troškovi

UCAS prijava košta £20 ako se prijavljujete na jedan program, a £26 ako se prijavljujete na više njih.

UK studiji (za selektivne fakultete) za međunarodne studente koštaju oko £20000 godišnje (što se nedavno promijenilo zbog Brexita), a troškovi života su oko £1000 mjesečno izvan Londona, odnosno par stotina funti više ako ste u Londonu.

Da biste dobili vizu, morate imati mjesečni budžet od £1020 ako planirate studirati u Londonu, a izvan Londona £820.

Što sad?

Evo dobrih resursa za dalje:

  • Udruga hrvatskih studenata u inozemstvu, koji nam pomažu s ovim serijalom priručnika. Imaju stranicu i YouTube kanal.

Sretno!

Puno Hvala Janku i Lajosu za pomoć.

Jesam li nešto zaboravio? Imate li drukčija iskustva? Imate li pitanja? Slobodno ostavite komentar.

Autor Nikola Jurković

Nikola je entuzijast futurizma, "making"-a i filozofije. Provodi većinu vremena razmišljajući ili čitajući, i stravstven je u vezi popularizacije kritičkog razmišljanja i znanosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.