Kategorije
Broj 13 Studiranje u inozemstvu

Međunarodna srednjoškolska razmjena

🕒 3 min

Jeste li zainteresirani provesti dio srednjoškolskog obrazovanja u inozemstvu? Super, jer u ovom ćemo vam članku pružiti uvod u tu temu.

U ovom postu pišem iz iskustva Jovane Dinić, studentice iz Srbije koja je provela 4 tjedna treće godine srednje škole u Njemačkoj, i Tamare Tice, studentice iz Bosne i Hercegovine koja je provela 10 mjeseci u SAD-u tijekom treće godine srednje škole.

Međunarodna razmjena obavlja se rjeđe u srednjoj školi nego u visokom obrazovanju, ali može biti vrlo utjecajna na mlade. Mladi obično borave u kući obitelji domaćina, gdje se mogu iz prve ruke udubiti u lokalnu kulturu i jezik.

Vaše vrijeme provedeno u drugoj zemlji može organizirati agencija (ili vladin program) ili vi sami. Pristup uz pomoć agencije može biti jednostavniji, jer ako sami sve organizirate, morat ćete pronaći obitelj domaćina, školu domaćina i dobiti odgovarajuću dokumentaciju. Agencije pronađu obitelj domaćina i školu domaćina za vas.

Ako ne možete pronaći program koji vam se sviđa, ili koji možete priuštiti, možete pokušati izravno kontaktirati stranu školu. Još bolje ako imate smještaj. U mom je slučaju moja rodica iz Njemačke pitala svojeg bivšeg razrednika mogu li im posjetiti školu i pridružiti se satovima mjesec dana, i ljubazno su odgovorili ‘da’!

Jovana

Prijave

Prvi je korak istražiti mogućnosti i odlučiti u kojoj ćete vrsti razmjene sudjelovati. Ako je nećete sami organizirati, hoćete li tražiti financirane programe ili programe koje vaša obitelj mora platiti?

YES Exchange and Study Programme jest program razmjene koji financira US Department of State za države koje imaju znatnu muslimansku populaciju, ali imaju programe za ostale jugoistočne ili istočne Europske zemlje. Program je potpuno pokriven put u SAD koji traje 10 mjeseci, gdje svaki student živi kod američke obitelji, pohađa američku srednju školu i čak dobiva mjesečni džeparac za društvene aktivnosti.

Tamara

Prijave za programe razmjene u srednjim školama jako se međusobno razlikuju. Ovo su neke komponente koje ćete vjerojatno morati pružiti zajedno s osobnim i obiteljskim podatcima:

  • pismo obitelji domaćinu
  • svjedodžba ocjena
  • test stranog jezika
  • pismo preporuke školskog službenika

Općenito je najbolje započeti što prije proces istraživanja, čak godinu dana prije školske godine koju planirate provesti u inozemstvu.

Neki programi, poput programa YES, tijekom prijema imaju više krugova, od kojih svaki ima nove skupove pitanja i zadatke poput pisanja eseja ili pisma obitelji domaćinu. Što više vašu razmjenu financira udruga koja ocjenjuje vašu prijavu, to će postupak prijave biti selektivniji.

Troškovi i financiranje

Prilično je teško pronaći stipendije za međunarodnu srednjoškolsku razmjenu. Postoje neki programi (poput programa YES koji financira američki State Department) koji u potpunosti financiraju razmjenu, ali im je često prilično teško pristupiti.

Ako tražite programe koji su u potpunosti financirani, predlažem da pogledate ovaj popis. Ako tražite stipendije i financijsku pomoć, predlažem da pogledate ovaj popis i ovaj popis.

Trošak godine srednje škole u stranoj zemlji obično iznosi između 3 i 10 tisuća eura. Vjerojatno biste mogli imati relativno niske troškove ako ste smješteni kod člana obitelji, ali većina ljudi nema tu mogućnost. Možda bi vrijedilo pokušati zatražiti financijsku pomoć od svoje škole ili državnih institucija.

Zaključak

Razmjena srednjoškolaca većini se možda čini kao korak u nepoznato – i upravo je zato vjerojatno dobar izbor. To je sjajan način da rano izađete iz zone udobnosti i proširite vidike. Ako niste sigurni biste li dio srednjoškolskog obrazovanja proveli u inozemstvu, preporučio bih vam da to isprobate.

Za mene je to bilo ključno iskustvo jer je promijenilo moje viđenje sebe – to što sam u tako mladom uzrastu uspjela uraditi nešto takvo mi je dalo samopouzdanje da donosim rizičnije odluke i probam različite stvari koje bi mi se inače činile previše zastrašujućim.

Tamara

Ako tražite više resursa, evo nekoliko stvari koje sam pronašao dok sam istraživao za ovu objavu:

Autor Nikola Jurković

Nikola je entuzijast futurizma, "making"-a i filozofije. Provodi većinu vremena razmišljajući ili čitajući, i stravstven je u vezi popularizacije kritičkog razmišljanja i znanosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.