Kategorije
Broj 14 Vijesti

Znanstvenik u meni: Jabuke, kokice, pamćenje i vatromet

🕒 2 min

U posljednjih godinu dana, značaj komunikacije znanosti postao je sve izraženiji, a potreba za kvalitetnom komunikacijom znanosti sve jačom. Iz tog razloga, osobito nam je drago što se natjecanje Znanstvenik u meni održalo i ove godine, iako u potpuno online varijanti.

Znanstvenik u meni je u ovoj organizacijskog godini uveo nekoliko novosti, najznačajnija od kojih je svakako nova, odvojeno rangirana kategorija Originalni istraživački radovi u kojoj natjecatelji trebaju provesti vlastito istraživanje i napisati rad o njemu te, kao i uvijek, prezentirati ga svojim nastupom – koji može biti nešto duži.

Zbog još uvijek aktualne pandemije nismo mogli družiti uživo, stoga smo Završnicu ove godine organizirali putem Zooma, gdje smo se svi okupili 11. 6. i uživali u 12 genijalnih nastupa natjecatelja.

Ovo je ugrađeni video s Facebooka, koji se ponekad može ne pojaviti, ovisno o postavkama tvog preglednika. Klikni ovdje da pogledaš video na Facebooku.

Rezultati

U komunikacijskim kategorijama, pobijedio je rad Zašto kokice pucaju? Simone Lukman i Dore Bratko iz Srednje škole Čakovec, a djevojke su nagrađene Huawei tablet uređajem. Njihov kvalifikacijski nastup možete pogledati na https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411090

Ponekad ni ne razmišljamo kako neke naizgled uobičajene stvari mogu imati vrlo kompleksnu pozadinu. Vjerojatno se većina nikada nije zapitala zašto kokice pucaju i kako su one građene, stoga našim videom nastojimo ljudima na zanimljiv, ali i poučan način prikazati sve ono što stoji iza kulisa omiljenih grickalica za gledanje filmova i druženje s prijateljima.

U Originalnim istraživačkim kategorijama, pobijedio je rad Utjecaj temperature na antioksidacijski kapacitet jabuke Jana Špiclina iz Prve gimnazije Varaždin, a Jan je nagrađen AirPods Pro slušalicama i sudjelovanjem na (nažalost otkazanoj) Ljetnoj školi znanosti. Njegov kvalifikacijski nastup možete pogledati na https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411103, a žiri je pohvalio kvalitetu njegova istraživanja i ambicioznost te je s prosječnom ocjenom žirija 4.975/5 to najbolje ocijenjen rad na natjecanju dosad.

Kraj sebe imaš mnogo jabuka i ne stigneš ih pojesti jer će prije propasti? Ne brini, uvijek ih možeš skuhati i napraviti kompot ili ih staviti u zamrzivač, no hoće li se time njihova antioksidacijska svojstva promijeniti? Hoće li one i dalje biti jednako korisne tvojem organizmu kao i prije kad su bile svježe? Ako ti se ova tema čini korisna za svakodnevni život, pročitaj rad, odslušaj video i usput nauči i nešto o metodama rada u biološkom laboratoriju.

Drugo mjesto u komunikacijskim kategorijama osvojio je rad Kemija vatrometa Matteja Zausniga i Mateje Butorac iz Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, dok je to mjesto u Originalnim istraživačkim radovima pripalo Dori Špoler iz Gimnazije Požega s radom Kratkotrajno pamćenje. Oba rada nagrađena su Wacom grafičkim tabletom.

Treće mjesto u komunikacijskim kategorijama osvojio je rad Lava lampa Viktorije Kelemen i Ivane Fulir iz Srednje škole Ivanec, a u Originalnim istraživačkim radovima Istraživanje javnog mnijenja o nasilju u sportu Laure Babić i Magdalene Špar iz Prirodoslovne škole Split. Oba rada nagrađena su JBL Go 3 zvučnikom.

Malo o budućnosti

Natjecatelji na ovogodišnjem ZUM-u su bili izuzetno ambiciozni i predani, a njihovi radovi neki od najkvalitetnijih dosad, unatoč sveopćem stanju. Želimo poticati takvu ambicioznost, predanost, kvalitetu i kreativnost i dalje, zbog čega aktivno radimo na pripremanju još nekih novosti za ZUM, koje se nadamo predstaviti već iduće godine.

Do tada, pozdrav!

Autor Mario Borna Mjertan

Mario Borna Mjertan je student matematike na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Voditelj projekta Znanstvenik u meni! Aktivno sudjeluje u popularizaciji znanosti kroz ZUM, S3++ i druge projekte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.