? 2 min
U posljednjih godinu dana, značaj komunikacije znanosti postao je sve izraženiji, a potreba za kvalitetnom komunikacijom znanosti sve jačom. Iz tog razloga, osobito nam je drago što se natjecanje Znanstvenik u meni održalo i ove godine, iako u potpuno online varijanti.
Znanstvenik u meni je u ovoj organizacijskog godini uveo nekoliko novosti, najznačajnija od kojih je svakako nova, odvojeno rangirana kategorija Originalni istraživački radovi u kojoj natjecatelji trebaju provesti vlastito istraživanje i napisati rad o njemu te, kao i uvijek, prezentirati ga svojim nastupom – koji može biti nešto duži.
Zbog još uvijek aktualne pandemije nismo mogli družiti uživo, stoga smo Završnicu ove godine organizirali putem Zooma, gdje smo se svi okupili 11. 6. i uživali u 12 genijalnih nastupa natjecatelja.
Ovo je ugrađeni video s Facebooka, koji se ponekad može ne pojaviti, ovisno o postavkama tvog preglednika. Klikni ovdje da pogledaš video na Facebooku.
Rezultati
U komunikacijskim kategorijama, pobijedio je rad Zašto kokice pucaju? Simone Lukman i Dore Bratko iz Srednje škole Čakovec, a djevojke su nagrađene Huawei tablet uređajem. Njihov kvalifikacijski nastup možete pogledati na https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411090.
Ponekad ni ne razmišljamo kako neke naizgled uobičajene stvari mogu imati vrlo kompleksnu pozadinu. Vjerojatno se većina nikada nije zapitala zašto kokice pucaju i kako su one građene, stoga našim videom nastojimo ljudima na zanimljiv, ali i poučan način prikazati sve ono što stoji iza kulisa omiljenih grickalica za gledanje filmova i druženje s prijateljima.
U Originalnim istraživačkim kategorijama, pobijedio je rad Utjecaj temperature na antioksidacijski kapacitet jabuke Jana Špiclina iz Prve gimnazije Varaždin, a Jan je nagrađen AirPods Pro slušalicama i sudjelovanjem na (nažalost otkazanoj) Ljetnoj školi znanosti. Njegov kvalifikacijski nastup možete pogledati na https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411103, a žiri je pohvalio kvalitetu njegova istraživanja i ambicioznost te je s prosječnom ocjenom žirija 4.975/5 to najbolje ocijenjen rad na natjecanju dosad.
Kraj sebe imaš mnogo jabuka i ne stigneš ih pojesti jer će prije propasti? Ne brini, uvijek ih možeš skuhati i napraviti kompot ili ih staviti u zamrzivač, no hoće li se time njihova antioksidacijska svojstva promijeniti? Hoće li one i dalje biti jednako korisne tvojem organizmu kao i prije kad su bile svježe? Ako ti se ova tema čini korisna za svakodnevni život, pročitaj rad, odslušaj video i usput nauči i nešto o metodama rada u biološkom laboratoriju.
Drugo mjesto u komunikacijskim kategorijama osvojio je rad Kemija vatrometa Matteja Zausniga i Mateje Butorac iz Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, dok je to mjesto u Originalnim istraživačkim radovima pripalo Dori Špoler iz Gimnazije Požega s radom Kratkotrajno pamćenje. Oba rada nagrađena su Wacom grafičkim tabletom.
Treće mjesto u komunikacijskim kategorijama osvojio je rad Lava lampa Viktorije Kelemen i Ivane Fulir iz Srednje škole Ivanec, a u Originalnim istraživačkim radovima Istraživanje javnog mnijenja o nasilju u sportu Laure Babić i Magdalene Špar iz Prirodoslovne škole Split. Oba rada nagrađena su JBL Go 3 zvučnikom.
Malo o budućnosti
Natjecatelji na ovogodišnjem ZUM-u su bili izuzetno ambiciozni i predani, a njihovi radovi neki od najkvalitetnijih dosad, unatoč sveopćem stanju. Želimo poticati takvu ambicioznost, predanost, kvalitetu i kreativnost i dalje, zbog čega aktivno radimo na pripremanju još nekih novosti za ZUM, koje se nadamo predstaviti već iduće godine.
Do tada, pozdrav!