Kategorije
Broj 6 Vijesti

Pokaži svijetu znanstvenika u sebi: prijavi se na ZUM 2020

🕒 1 min

Sjećaš se kad smo ovdje pisali o Završnici natjecanja Znanstvenik u meni 2019.? Znamo, činilo se to kao kul projekt i možda ti je bilo žao što se nisi prijavio/la. Ponovno imaš priliku – prijave na Znanstvenik u meni 2020. počele su i traju do 20. prosinca.

Ako ne znaš što je ZUM: ukratko, to je natjecanje u komunikaciji znanosti za srednjoškolce.

Od tebe kao potencijalnog natjecatelja očekuje se da samostalno ili u paru izabereš temu iz bilo kojeg znanstvenog područja o kojoj ćeš napraviti rad – snimiti videozapis u trajanju od dvije do četiri minute u kojemu predstavljaš izabranu temu na zanimljiv, razumljiv i inovativan način, a najboljih 8 do 15 natjecatelja bit će pozvano u Završnicu gdje će nastupiti uživo pred žirijem i publikom te će biti proglašeni i nagrađeni pobjednici natjecanja.

Ove godine uvedena je i nova kategorija natjecanja za originalne istraživačke radove. Ako želiš raditi svoj vlastiti istraživački rad, u toj kategoriji trebaš priložiti PDF samog znanstvenog rada i/ili detaljno u istom PDF-u opisati metodologiju i rezultate istraživanja kako bi rad mogao biti pravilno recenziran. Videozapisi i nastupi natjecatelja u ovoj kategoriji mogu trajati dulje – do 7 minuta (odnosno, 7:30 za videozapise), a boduju i nagrađuju se odvojeno od ostalih kategorija.

Ako te zanima što drugi inače rade na ZUM-u, natjecatelji su približili pregršt tema javnosti na zanimljiv i pristupačan način: od super poznatog super-ljepila, preko spavanja sve do kompliciranih matematičkih paradoksa – sve je to zaintrigiralo natjecatelje koji su domišljato preuzeli inicijativu samostalne interpretacije ovih tema i uključili se u zabavnu avanturu pronalaska znanstvenika u sebi.

Kao što vidiš, puno toga smo pripremili – a to nije sve 🙂 Saznaj sve što te o ZUM-u zanima: pročitaj sve rokove, saznaj tko je u žiriju, koja su pravila i pogledaj radove prethodnih godina na našoj web stranici, znanstvenikumeni.org. Ondje ćeš se i prijaviti: čekamo te!

Autor Mario Borna Mjertan

Mario Borna Mjertan je student matematike na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Voditelj projekta Znanstvenik u meni! Aktivno sudjeluje u popularizaciji znanosti kroz ZUM, S3++ i druge projekte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.