Kategorije
Broj 18 Krik znanosti

Putovanje u nepoznato: Zašto se bavim znanošću (i kako je do toga došlo)?

🕒 2 min

Jeste li se ikad zapitali čime se točno znanstvenici bave? Zašto odluče postati znanstvenicima i kakve prepreke imaju na svojem putovanju? Ukratko, kako su došli do toga gdje su dana. Ova i mnoga druga pitanja se vrte po glavi bilo koje mlade osobe koja je zainteresirana goniti karijeru u znanosti. Česta je zabluda da znanstvenici funkcioniraju na potpuno različitoj razini od prosječne osobe te je divna spoznaja da čak i srednjoškolci imaju dosta toga zajedničkog sa znanstvenicima.

Putovanje u nepoznato selekcija je životnih priča trideset i jednog hrvatskog znanstvenika; uključujući anegdote koje su ih formirale u raznim dobima, inspirirajuće citate koje su čuli od mentora te brojne poteškoće s kojima su bili primorani prevladati. Znanstvenici koji su sudjelovali u pisanju knjige ručno su odabrani kako bi valjano reprezentirali lice hrvatske znanosti danas; neki su iskusniji, dok drugi tek započinju svoje karijere, neki žive u Hrvatskoj, dok drugi žive i rade u inozemstvu. U tom smislu, cilj ove knjige je pružiti hrvatskim srednjoškolcima i studentima viđenje moderne znanosti kroz oči znanstvenika različitih dobi i struka. (Iako je namijenjena primarno za mlade, teme su odabrane kako bi omogućile buđenje interesa u što više dobnih skupina.)

Kako bi knjiga bila što pristupačnije mladima, pisana je kao popularno znanstveni tekst, s neformalnijim tonom nego što bismo mogli očekivati čitajući o znanosti. Originalna inspiracija dolazi od Pisama mladom znanstveniku, knjizi o strasti otkrivanja, i kao znanstvenik i kao osoba.

Putovanje u nepoznato svojevrstan je nastavak Znati(želji): Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah? , popularnoznanstvenoj knjizi koja u detalje objašnjava tko bi, kako i kada trebao čitati popularnoznanstvenu literaturu (spojler: bilo tko i svatko, na bilo koje i svakojake načine, bilo kad i uvijek).

U navedenim su knjigama detaljno objašnjene sve pogodnosti čitanja popularnoznanstvenih tekstova te imanja interesa za znanosti, no ukratko, suština je u sljedećem. Znanost je fundamentalni aspekt našeg svakodnevnog života, bez obzira na pandemiju i trenutne okolnosti. Razumijevanje znanosti nam omogućava da bolje razumijemo svijet oko sebe te da pomoću kritičkog razmišljanja donosimo optimalne odluke. Kritičko razmišljanje i vokabular su dvije iznimno bitne stvari koje možemo s lakoćom razvijati čitanjem popularnoznanstvenih tekstova. Napredujemo li u tom smislu, lakše ćemo razumijeti i analizirati primjerice novinski članak; ako nam u vokabularu postoji puno “rupa”, teško ćemo čitati s razumijevanjem te je stoga vjerojatnije da ne primjetimo fake news.

Na kraju, nemate apsolutno ništa za izgubiti, a svašta možete dobit čitanjem popularnoznanstvene literature i imanjem interesa za znanost te Vam svesrdno preporučam da pokušate (P.S. spomenute knjige bi mogle biti dobar prvi korak).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.