Kategorije
Broj 8 Studiranje u inozemstvu

Upisi na francuske fakultete

🕒 3 min

Razmišljate o studiranju u Francuskoj? Super, jer u ovom članku govorit ćemo o cijelom procesu upisa na francuske fakultete i sveučilišta.

U ovom priručniku pisat ću iz iskustava Karoline, međunarodne studentice iz Litve.

Fokusirat ću se na preddiplomske (“bachelor’s”) studije, a promatrat ćemo upise iz perspektive studenta koji je akademski usmjeren.

Zašto studirati u Francuskoj?

Francuska je opće poznata po aktivnom studentskom stilu života i bogatoj kulturi. Također ima neka od najboljih sveučilišta u Europi. Ima popularne tečajeve u STEM-u, umjetnosti, ekonomiji i međunarodnom zakonu.

Francuska je odlično mjesto za studij i zbog brojnih vrata koja otvara kao središte mnogih međunarodnih korporacija i organizacija. Smatra se jednom od najboljih država za studiranje i ima raznoliku grupu međunarodnih studenata.

Uvod

Koristit ću riječ “fakultet” za akademske institucije koje nude preddiplomske programe. Imajte na umu da u francuskoj preddiplomski studiji traju 3 godine.

Upisi na francuske fakultete specifični su jer postoje velike razlike u procesu ovisno o vašoj lokaciji, na koji se fakultet prijavljujete i na koju se godinu studija prijavljujete. Ovdje ćemo govoriti o upisima na prvu godinu studija.

Upisi idu kroz sustav koji se zove Parcoursup za studente iz EU, kroz Etudes en France za studente iz određenih država, a ostali moraju odraditi upise kroz francusko veleposlanstvo u svojoj državi.

Upisi generalno počinju u 11. ili 12. mjesecu i završavaju u 5. mjesecu. Najbolje je početi što prije da biste izbjegli birokratska kašnjenja.

Standardizirani testovi

Francuski fakulteti često imaju prijamne testove, a institucije koje se zovu Grandes Ecoles poznate su po jako kompetitivnom testiranju.

Ovisno o fakultetu, neki prihvaćaju GMAT, SAT, ACT ili GRE rezultate, a neki mogu zahtijevati jedan ili više njih. Provjerite to na stranici programa na koji se prijavljujete.

Ako ćete pisati ACT ili SAT, bacite pogled na naš priručnik za upise na američke fakultete, gdje možete pročitati o testovima i pripremama za njih.

Ako se prijavljujete na programe na engleskom, vjerojatno ćete trebati pisati test iz engleskog jezika, vjerojatno TOEFL, IELTS ili Cambridge English. Imajte na umu koji su minimalni rezultati za studij.

Možda ćete trebati položiti test iz francuskoj, i najpoznatiji su TCF (Test de connaissance du français – Test iz znanja francuskog) i TEF (Test d’évaluation de français – Test iz znanja francuskog).

Prijave

Prijave generalno počinju u 11. mjesecu i rokovi su sredinom 1. mjeseca.

Ako vam dokumenti nisu na francuskom jeziku, vjerojatno će ih morati certificirati institucija koja vam ih je dala i morat ćete platiti službeni prijevod.

Najčešće su potrebni dokumenti:

  • Akademske diplome i svjedodžbe uz prijevode
  • Certifikat za engleski jezik
  • Putovnica
  • Osobna izjava
  • Pisma preporuke
  • Rezultati testova (za neke programe)

Intervjui

Intervjui su česti za STEM programe. Vjerojatno će biti online i sa svrhom da vas fakultet bolje upozna i da saznaju više o vašim motivacijama.

Stipendije

Postoji mnogo stipendija za međunarodne studente u Francuskoj, bilo od francuske vlade, stranih vlada, EU ili specifičnih fakulteta. Mogu biti za studente u određenim državama i za studente u određenim disciplinama. Ne postoji zajednički način prijave na stipendije i nabolje bi vam bilo da pogledate tražilicu stranice Campus France i ovu listu francuskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Troškovi

Za same troškove prijave dobro je imati spremno oko €200.

Školarine također ovise o vašem podrijetlu i fakultetu na kojem studirate. U javnim institucijama gdje francuska vlada pokriva većinu troškova, studenti iz EU ili posebnih država plaćaju školarinu od €170 godišnje, a većina ostalih plaća €2,770 godišnje. Privatne institucije imaju školarine u rasponu od €3,000 godišnje do €10,000 godišnje.

Troškovi smještaja su u rasponu od oko €3,000 godišnje do €10,000 godišnje ovisno o lokaciji i tipu smještaja. Najjeftinije smještaje posjeduje CROUS (Regional Centers of University and Academic Services) i ima ih po cijeloj državi. Još postoje APL (L’aide personnalisée au logement – Personalizirana potpora za smještaj) i ALS (L’allocation de logement sociale – Socijalna raspodjela smještaja), koji vam mogu pomoći pokriti troškove smještaja.

Ostali životni troškovi, uključujući hranu, prijevoz, internet, struju i zabavu, generalno su u rasponu od €300 do €500 mjesečno.

Što sad?

Evo dobrih resursa za dalje:

  • Campus France – najkorisnija stranica za upise na francuske fakultete
  • Udruga hrvatskih studenata u inozemstvu, koji nam pomažu s ovim serijalom priručnika. Imaju stranicu i YouTube kanal.

Sretno!

Puno hvala Karolini na pomoći.

Jesam li nešto zaboravio? Imate li drukčija iskustva? Imate li pitanja? Slobodno ostavite komentar.

Autor Nikola Jurković

Nikola je entuzijast futurizma, "making"-a i filozofije. Provodi većinu vremena razmišljajući ili čitajući, i stravstven je u vezi popularizacije kritičkog razmišljanja i znanosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.