Kategorije
Broj 8 Studiranje u inozemstvu

Upisi na kanadske fakultete

🕒 3 min

Razmišljate o studiranju u Kanadi? Super, jer u ovom članku govorit ćemo o cijelom procesu upisa na belgijske fakultete i sveučilišta.

U ovom priručniku pisat ću iz iskustava Samsona Merciera, međunarodnog studenta iz Francuske.

Fokusirat ću se na preddiplomske (“bachelor’s”) studije, a promatrat ćemo upise iz perspektive studenta koji je akademski usmjeren.

Zašto studirati u Kanadi?

Kanada je širom poznata kao jedna od najsigurnijih i najljubaznijih država na svijetu, a to vrijedi i za kanadska sveučilišta. Ima jako jeftine studije i pruža puno prilika za istraživanje divnih kanadskih krajolika.

Kanada je poznata po svojim odličnim studijima računarstva i inženjerstva i nudi puno prilika za zaposlenje u tim poljima. U Kanadi se također možete zaposliti čim diplomirate.

Uvod

Upisi na kanadske fakultete različiti su ovisno o regiji u kojoj se nalazi fakultet, pa ćete trebati dodatno istražiti ovisno o tome. Ne postoji zajednički sustav upisa, tako da svako sveučilište ima svoju stranicu i proces. Ovisno o lokaciji, jezik koji se koristi može biti engleski ili francuski.

Upisi generalno počinju u 11. ili 12. mjesecu, a rezultati dolaze e-mailom u 4. ili 5. mjesecu.

Koristit ću riječ “fakultet” za akademske institucije koje nude preddiplomske programe.

Standardizirani testovi

Ovisno o fakultetu, neki prihvaćaju rezultate SAT-a, ACT-a ili drugih fakultetskih testova, pa provjerite to na stranici programa na koji se prijavljujete.

Ako ćete pisati ACT ili SAT, bacite pogled na naš priručnik za upise na američke fakultete, gdje možete pročitati o testovima i pripremama za njih.

Također ćete vjerojatno trebati pisati test iz engleskog jezika, vjerojatno TOEFL, IELTS ili Cambridge English. Imajte na umu koji su minimalni rezultati za studij.

Prijave

Prijave se generalno šalju krajem prvog polugodišta zadnje godine srednje škole. Idu kroz portale sveučilišta ili regija.

Za većinu fakulteta potrebni su dokumenti:

  • Akademske diplome i svjedodžbe uz prijevode
  • Životopis
  • Motivacijsko pismo
  • Certifikat za engleski jezik

Intervjui

Neki fakulteti zahtijevaju intervju. Vjerojatno nećete morati rješavati teške probleme iz matematike, nego će vas intervjuirati da vas bolje upoznaju i vide vaš proces rješavanja problema. Generalno se intervjui drže u drugom mjesecu. Međunarodni studenti imaju intervjue online.

Stipendije

Većina stipendija koje ćete sresti vjerojatno neće biti ovisne o potrebi jer javne institucije, kao npr. Sveučilište u Torontu, ne mogu davati financijsku pomoć stranim studentima. Postoje iznimke, poput International Scholar programa koji nudi Sveučilište Britanske Kolumbije, gdje postoje stipendije ovisne istovremeno o potrebi i postignućima. Provjerite stranice fakulteta i programa na koje se prijavljujete.

Postoje stipendije koje izdaje kanadska vlada za studente iz određenih država ili u određenim disciplinama. Možete ih pronaći na listi stranice EduCanada.

Neka sveučilišta zahtijevaju da se prijavite koristeći CSS Profile. O njemu smo pisali u priručniku za upise na američke fakultete.

Troškovi

Bilo bi dobro imati oko $100 za troškove prijava i birokratske troškove.

Životni troškovi ovise o vašoj regiji i fakultetu, ali kao procjena, mogu biti u rasponu od oko $15,000 do $20,000 godišnje. Godišnje školarine za međunarodne studente su u rasponu od oko $5,000 do $20,000, ali u nekim regijama studenti iz Francuske mogu dobiti popuste. Za studentsku vizu potrebno je imati CA$10,000 ušteđeno.

Što sad?

Evo dobrih resursa za dalje:

  • EduCanada – korisna stranica o svim dijelovima upisa
  • Udruga hrvatskih studenata u inozemstvu, koji nam pomažu s ovim serijalom priručnika. Imaju stranicu i YouTube kanal.

Sretno!

Puno hvala Samsonu na pomoći.

Jesam li nešto zaboravio? Imate li drukčija iskustva? Imate li pitanja? Slobodno ostavite komentar.

Autor Nikola Jurković

Nikola je entuzijast futurizma, "making"-a i filozofije. Provodi većinu vremena razmišljajući ili čitajući, i stravstven je u vezi popularizacije kritičkog razmišljanja i znanosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.