Kategorije
Broj 6 Studiranje u inozemstvu

Zašto studirati (preddiplomski) u inozemstvu?

🕒 6 min

Vjerojatno ste čuli o ljudima iz svoje države koji su studirali u inozemstvu, čiji su se životi jako promijenili od tipičnog života na domaćem fakultetu. Možda mislite da je za studiranje u inozemstvu potrebno biti super bogat, super pametan, ili super sportaš. Ali je li baš toliko ekskluzivno?

U ovoj kolumni pokušat ćemo ispraviti ove zablude i dati vam uvid koliko je to teško i kako izgleda studij izvan vaše države.

Trenutno ciljamo na preddiplomske (bachelor, undergraduate) studije, pa su nam za sada srednjoškolci ciljana publika. Također ćemo samo govoriti o državama koje nude preddiplomske studije na engleskom jeziku. Za one koji su trenutno na faksu, počet ćemo govoriti o diplomskim (master’s, graduate) studijima u budućnosti.

Zašto uopće studirati izvan domovine? Ukratko: jako je vrijedno iskustvo. Bit ćete na rubu zone komfora, srest ćete ljude koji su potpuno drukčiji od vas, iskusit ćete svijet. Ako je obrazovanje o proširenju vidika, onda ćete vjerojatno dobiti bolje obrazovanje. Također imajte na umu da je skup država koje nisu vaša domovina puno veći od 1. Imate puno više izbora ako uključite strane fakultete i vjerojatno ih ima puno koji su bolji za vas od fakulteta u vašoj državi. Studij u inozemstvu vam također daje CV koji je impresivniji budućim poslodavcima. Međunarodni networking je također ogromna prednost.

Također možete o tome razmišljati sa pretpostavkom da ćete se možda predomisliti u budućnosti. Mislite li da će biti lakše:
a) biti primljen u domaće sveučilište nakon što ste studirali u inozemstvu
b) biti primljen u strano sveučilište nakon što ste studirali u domovini?

U sljedećem dijelu ću iznijeti prednosti pojedinih država. Imajte na umu da ova lista nije konačna, i da ćemo ovaj artikl ažurirati kada budemo govorili o individualnim državama u budućnosti.

međunarodni student – netko tko studira izvan svoje države

SAD

SAD je jako ozbiljan u vezi obrazovanja. U većini poredaka najboljih sveučilišta, američka zauzimaju više od pola 20 najboljih mjesta.

Većina najboljih američkih sveučilišta su jako angažirani primiti najbolje studente svijeta, tako da postoje dobre stipendije za odlične međunarodne studente. Ako ne možete financirati studiranje, to će vam otežati upise, ali dobra prijava može to nadoknaditi.

Američka sveučilišta su jako raznolika i Amerika ima najviše međunarodnih studenata na svijetu, pa se neće biti teško uklopiti nekome tko nije iz SAD-a.

Mnogi studenti koji diplomiraju na jednom od najboljih američkih sveučilišta zaposle se u jednom od tehnoloških divova, ili rade na najsuvremenijim istraživanjima u prestižnim  i dobro opremljenim sveučilištima.

Priručnik za SAD

UK

Prednosti Ujedinjenog Kraljevstva su jako slične američkim. Njihova sveučilišta konzistentno zauzimaju nekoliko mjesta među najboljih 20 na svijetu.

UK također stavlja velik naglasak na multikulturalizam, i najviše međunarodnih studenata u Europi. Cijene nekih sveučilišta mogu biti visoke, ali s dobrom stipendijom i poslom sa strane možete jako umanjiti financijski stres.

Naglasak na internshipove i prisutnost mnogih tehnoloških divova u UK vam može dati jako dobar uvod u zaposlenje i pomaže stvoriti impresivan CV.

Priručnik za UK

Kanada

Kanada je širom poznata kao jedna od najsigurnijih i najljubaznijih država na svijetu, i to vrijedi i za kanadska sveučilišta. Ima jako jeftine studije i pruža puno prilika za istraživanje divnih kanadskih krajolika.

Kanada je poznata po svojim odličnim studijima u računarstvu i inženjerstvu, i nudi puno prilika za zaposlenje u tim poljima. U Kanadi se također možete zaposliti čim diplomirate.

Priručnik za Kanadu: dolazi uskoro!

Australija

Australija je super mjesto za studij ako volite opuštenu i multikulturalnu atmosferu. Također ima neka od najboljih sveučilišta na svijetu.

Jedan veliki bonus je to što je službeni jezik engleski, tako da vjerojanto nećete morati učiti novi jezik ili brinuti se o tome na kojemu su jeziku predavanja. Uz jako darežljive australske stipendijske budžete, to je vjerojatno dio razloga zašto je Australija jedno od najpopularnijih odredišta za studij na svijetu.

Priručnik za Australiju: dolazi uskoro!

Francuska

Francuska je opće poznata po aktivnom studentskom stilu života i bogatoj kulturi. Također ima neka od najboljih sveučilišta u Europi. Ima popularne tečajeve u STEM-u, umjetnosti, ekonomiji, i međunarodnom zakonu.

Francuska je odlično mjesto za studij i zbog brojnih vrata koje otvara kao središte mnogih međunarodnih korporacija i organizacija. Smatra se jednim od najboljih država za studiranje i ima raznoliku grupu međunarodnih studenata.

Priručnik za Francusku: dolazi uskoro!

Njemačka

Njemačka je dobro mjesto za studij zbog dominacije u EU industriji i istraživanju. Ima jako dobra sveučilišta posebno u STEM područjima (inženjerstvo im je među najboljim u svijetu). Troškovi studija su većinom relativno niski, i posao sa strane ih može pomoći pokriti.

Njemačka, financijski i industrijski centar Europske Unije, također nudi jako dobre izglede za zaposlenje, i mnogi studenti mogu dobiti posao čim završe studij.

Njemačka također stavlja naglasak na internshipove, i neki studenti moraju raditi 6 mjeseci dok studiraju da bi mogli diplomirati.

Priručnik za Njemačku

Belgija

Belgija nudi odlične prilike za networking i programe na njemačkom, francuskom, nizozemskom i engleskom jeziku (mi ćemo se usredotočiti na engleski). Lokacija te administrativna i ekonomska važnost Belgije osiguravaju da za studente posvuda ima prilika.

Imajući na umu odlično obrazovanje i kvalitetu života, troškovi života i studiranja jako su niski. Belgija je multikulturalno središte – otprilike svaki šesti student nije iz Belgije.

Priručnik za Belgiju

Zaključak

Studiranje u inozemstvu se može činiti zagonetno ako to nikada niste istražili. Strani gradovi, drugačiji obrazovni sustavi, tajanstveni sustavi upisa. Ako su većina vaših poznanika odlučili studirati u svojoj državi, studiranje u inozemstvu se može činiti otuđujućim. Ali ne mora tako biti! Ima hrpa ljudi koji su to učinili ili koji to upravo rade, i mnogi bi rado podijelili svoja iskustva tako da vama bude što bezbolnije studirati u inozemstvu. Možda se čini misteriozno i strašno, ali u riječima Roberta Frosta:

“Two roads diverged in a wood, and I—

I took the one less traveled by,

And that has made all the difference.”

Robert Frost, The Road Not Taken

Što sad?

Za dva tjedna ćemo početi s prvim priručnicima za strane upise: SAD i Njemačku. U tim priručnicima ćemo opsežno govoriti o procesima upisa tih država. Ovaj post ćemo ažurirati izlaskom novih objava, ali ne trebate ga provjeravati, neće sadržavati informacije koje nisu u samim priručnicima za države. Priručnike ćemo temeljeti na iskustvima studenata, i u tome će nam pomoći članovi Udruge hrvatskih studenata u inozemstvu, koji rade na webinarima i priručnicima o studiranju u inozemstvu.

Ako ste studirali ili studirate preddiplomski u stranoj državi, voljeli bismo vam čuti iskustva! Možete nam pomoći u ovoj kolumni tako da ispunite ovaj upitnik.

Autor Nikola Jurković

Nikola je entuzijast futurizma, "making"-a i filozofije. Provodi većinu vremena razmišljajući ili čitajući, i stravstven je u vezi popularizacije kritičkog razmišljanja i znanosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.