Kategorije
Broj 9 Studiranje u inozemstvu

Međunarodni upisi na fakultete – pregled

🕒 4 min

U ovoj objavi proći ćemo sve objave u sekciji Studiranje u Inozemstvu. Pregledat ćemo upise za Kanadu, Francusku, Belgiju, UK, SAD, i Njemačku. Usporedit ćemo razne sustave, rokove i uvjete.

Uvod

Međunarodni upisi na fakultete odvijaju se u posljednjem razredu srednje škole, većinom između 10. i 5. mjeseca. Nekada ovise velikim dijelom o vašem podrijetlu (Francuska), a negdje su skoro identični upisima za državljane (SAD, UK).

Grube procjene trajanja upisa.

SAD ima najdulji proces upisa. Ostale države imaju upise otprilike istog trajanja, a većina neodređenosti dolazi iz različitosti rokova u pojedinih fakulteta.

Izvor: Project Atlas, 2019. Uključuje sve međunarodne studente u visokom obrazovanju (ne samo preddiplomske studije). Podatci za Belgiju nisu dostupni.

Koristit ću riječ fakultet za akademske institucije koje pružaju preddiplomske (bachelor’s) programe. Gledat ću na upise iz perspektive akademski usmjerenog studenta i pretpostaviti da planirate studirati na engleskom jeziku.

Standardizirani testovi

Za većinu država trebat ćete pisati barem jedan ispit znanja i jedan test iz poznavanja engleskog jezika.

Testovi mogu provjeravati opće znanje (poput SAT-a, ACT-a, GRE-a ili glavnog dijela njemačkog TestAS-a) ili određene teme (SAT Subject Tests, TestAS Subject-Specific Test Modules).

Za upise u američke fakultete morate pisati ili SAT ili ACT, no SAT se često prihvaća i izvan SAD-a kao dodatak prijavi.

Najprihvaćeniji testovi iz engleskog jezika su TOEFL i IELTS.

Prijave

Prijave na strane fakultete generalno idu kroz državne (Francuska), neprofitne (USA, UK), regionalne (Kanada) ili fakultetske (Njemačka, Kanada, Belgija) stranice.

Generalno ćete morati ispuniti osobne, obiteljske i akademske informacije. Morat ćete i prevesti određene dokumente i poslati ih kroz stranicu za prijave.

Prijave za SAD i UK većinom se rade ispunjavanjem standardiziranih formulara preko interneta (Common Application ili Coalition Application za SAD, UCAS za UK), a ostale države koje smo pregledali imaju proces koji većinski ovisi o konkretnom fakultetu.

Dokumenti koji su najčešće potrebni su:

  • Akademske diplome i svjedodžbe
  • Putovnica
  • Motivacijsko pismo
  • Životopis
  • Rezultati testova
  • Pisma preporuke

Intervjui

U nekim su državama intervjui česti (SAD i UK), a u ostalima to ovisi o fakultetu na koji se prijavljujete.

Intervjui mogu biti evaluacijski (uobičajeno u UK), što znači da predstavnici fakulteta (službenici ili bivši učenici) testiraju vaše znanje, ili informacijski (uobičajeno u SAD-u), što znači da vas bolje upoznavaju.

U većini ćete slučajeva intervjue odraditi online jer je teško pronaći predstavnike u većini mjesta.

Stipendija

Stipendije je teško pronaći u nekim državama (Belgija), a u drugima su jako važne i česte (SAD).

Najčešće ćete se prijavljivati za stipendije direktno kroz fakultete. U SAD-u i dijelovima Kanada morate se prijaviti kroz CSS Profile, gdje ispunjavate informacije o osobnim i obiteljskim financijama i prilažete porezne dokumente.

Troškovi

Troškovi upisa uključuju testove, troškove prijave i birokratske troškove.

Za studiranje u nekim državame obvezno je demonstrirati visoku razinu ekonomske sigurnosti. Za Njemačku je potrebno imati €10,000 ušteđevine, a za Kanadu CA$10,000.

Grube procjene godišnjih troškova u najgorem slučaju (životni troškovi uključuju sve osim školarine).
Grube procjene godišnjih troškova u najboljem slučaju (životni troškovi uključuju sve osim školarine). Stupac za SAD ne postoji jer je najbolji slučaj puna stipendija koja pokriva sve troškove (što nije prerijetko u selektivnim fakultetima).

Najpovoljnije države za studiranje generalno su Francuska, Njemačka i Belgija. Francuska, Kanada i UK imaju visoke životne troškove, ali UK se ističe zbog visokih školarina nakon Brexita. SAD je zloglasan po visokoj cijeni studiranja, ali stipendije su tako temeljne i darežljive da je moguće smanjiti cijenu na $0 uz odličnu prijavu. To znači da SAD može biti i najskuplja i najjeftinija država za studiranje, ovisno o stipendiji.

Nemojte preozbiljno shvaititi ove grafove jer se troškovi mogu jako razlikovati ovisno o lokaciji i fakultetu.

Zaključak

Kao što smo vidjeli, SAD se ističe u upisima svojim dugim i skupim procesom, ali i velikim naglaskom na stipendije. Ostale države imaju većinom slične procese i troškove. UK je na mnogo načina sredina između SAD-a i ostalih država što se tiče troškova i procedura.

Ako vas zanimaju upisi u ove države, pogledajte sekciju Sudiranje u inozemstvu, gdje imamo podrobnija objašnjenja za svaku državu.

Zasluge

Ova objava i ostatak sekcije Studiranje u inozemstvu temelje se na iskustvima međunarodnih studenata. Puno im hvala:

  • Bjorn Rambi iz Albanije koji studira u LMU Munich,
  • Lajos iz Mađarske,
  • Janko iz Hrvatske,
  • Karolina iz Litve,
  • Samson Mercier iz Francuske.

Jesam li nešto zaboravio? Imate li drukčija iskustva? Imate li pitanja? Slobodno ostavite komentar.

Autor Nikola Jurković

Nikola je entuzijast futurizma, "making"-a i filozofije. Provodi većinu vremena razmišljajući ili čitajući, i stravstven je u vezi popularizacije kritičkog razmišljanja i znanosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.